Lectionary Calendar
Friday, November 22nd, 2024
the Week of Proper 28 / Ordinary 33
Attention!
StudyLight.org has pledged to help build churches in Uganda. Help us with that pledge and support pastors in the heart of Africa.
Click here to join the effort!

Bible Commentaries
Numeri

Kingcomments op de hele BijbelKingcomments

Hoofdstuk 1
Census of Israel's Warriors Conducted.
Hoofdstuk 2
Israelites' Camp Arrangement Around the Tabernacle.
Hoofdstuk 3
Levites' Duties and Census Described.
Hoofdstuk 4
Duties of the Kohathites, Gershonites, Merarites.
Hoofdstuk 5
Laws on Purity, Restitution, and Jealousy.
Hoofdstuk 6
Nazirite Vow and Aaronic Blessing Established.
Hoofdstuk 7
Offerings of the Tribal Leaders Presented.
Hoofdstuk 8
Consecration of the Levites; Lampstand Instructions.
Hoofdstuk 9
Passover Observed; Cloud Guides Israelites.
Hoofdstuk 10
Silver Trumpets Used; Israel Departs Sinai.
Hoofdstuk 11
Israelites Complain; Quail Provided, Plague Strikes.
Hoofdstuk 12
Miriam and Aaron Oppose Moses; Miriam Punished.
Hoofdstuk 13
Spies Sent to Canaan; Report Given.
Hoofdstuk 14
Israelites Rebel; Punishment of Wilderness Wandering.
Hoofdstuk 15
Laws on Offerings and Sabbath Breakers.
Hoofdstuk 16
Korah's Rebellion; God's Judgment and Plague.
Hoofdstuk 17
Aaron's Rod Buds, Affirming Priestly Authority.
Hoofdstuk 18
Duties and Provisions for Priests and Levites.
Hoofdstuk 19
Purification Laws Using the Red Heifer.
Hoofdstuk 20
Miriam's Death, Moses' Sin, Aaron's Death.
Hoofdstuk 21
Victories Over Canaanites; Bronze Serpent.
Hoofdstuk 22
Balaam's Donkey Speaks; Balaam Blesses Israel.
Hoofdstuk 23
Balaam's Blessings Over Israel Pronounced.
Hoofdstuk 24
Balaam's Final Prophecy and Blessing.
Hoofdstuk 25
Israel's Sin with Moabites; Phinehas' Zeal.
Hoofdstuk 26
Second Census of Israel's New Generation.
Hoofdstuk 27
Daughters of Zelophehad; Joshua Appointed Successor.
Hoofdstuk 28
Daily, Sabbath, and Festival Offerings Listed.
Hoofdstuk 29
Offerings for Additional Festivals Detailed.
Hoofdstuk 30
Laws on Vows and Commitments Given.
Hoofdstuk 31
Vengeance on Midian; Spoils Distributed.
Hoofdstuk 32
Reuben and Gad Settle East of Jordan.
Hoofdstuk 33
Israel's Journey Stages from Egypt Reviewed.
Hoofdstuk 34
Boundaries of Canaan Described; Leaders Appointed.
Hoofdstuk 35
Cities of Refuge and Levite Towns Assigned.
Hoofdstuk 36
Inheritance Laws for Daughters Clarified.

- Numbers

by Ger de Koning

In Leviticus zien we een volk van aanbidders rondom een heiligdom in de tegenwoordigheid van God. In Numeri zien we een volk in de woestijn in de tegenwoordigheid van vijanden. Het is een volk van strijders om het heiligdom te verdedigen. Dat is ook onze taak om “te strijden voor het geloof dat eenmaal aan de heiligen is overgeleverd” (Jd 1:3). “Het geloof” wil zeggen de geloofsinhoud, dat wat geloofd wordt. Daarbij moeten we denken aan de waarheden over de Heer Jezus en Zijn werk en de gevolgen daarvan.

Er zijn verschillende soorten strijd, zowel wat betreft het gebied waar gestreden wordt als de aard van de strijd:
1. We zien Israël in strijd in de woestijn, maar ook in het land.
2. We zien Israël een aanvallende strijd voeren, maar ook een verdedigende strijd.
3. We zien hen in een strijd verwikkeld waartoe ze worden opgeroepen, maar we zien hen ook in een strijd verwikkeld waarin ze door eigen schuld terecht zijn gekomen.

Al deze aspecten van de strijd zien we terug in ons leven als gelovigen. De strijd in de woestijn is die van het dagelijks leven. Daarin kunnen we te maken krijgen met strijd die we moeten ontlopen, maar soms vrijwillig aangaan en een soort strijd die we niet kunnen ontlopen.

Als we bijvoorbeeld eerst meedoen met de wereld en dan proberen van haar los te komen, of boeken lezen en films bekijken die onze gedachten en gevoelens gevangennemen, kost het strijd daarvan los en vrij te komen. Die strijd hadden we kunnen voorkomen door ons van de wereld afgezonderd te houden. Met het oog op het ontlopen van die strijd leert de Heer Jezus ons bidden: “Leid ons niet in verzoeking” (Mt 6:13).

Er is ook een soort strijd die we niet altijd kunnen ontlopen, bijvoorbeeld als we ons werk doen. Dan komen we met dingen in aanraking die strijd kunnen geven, bijvoorbeeld een vraag om ergens aan mee te doen, waarvan je als christen weet dat je daaraan niet mee kunt doen. Daarbij merken we vaak dat de vijand ons aanvalt op onze zwakke plek. Die vijand zien we voorgesteld in Amalek (Dt 25:17-18; Ex 17:8-13).

De strijd in het land moeten de Israëlieten bewust opzoeken en aangaan. Daarover lezen we in het boek Jozua. Die strijd spreekt voor ons van het veroveren van de waarheden van de Schrift in verbinding met de geestelijke zegeningen in de hemelse gewesten die we vooral vinden in de brief aan de Efeziërs. Tevens moeten we die zegeningen ook verdedigen en ze ons niet laten ontroven. Daarvoor geeft God ons Zijn wapenrusting (Ef 6:10-18).

Het is ook belangrijk te weten welke strijd we niet moeten strijden en dat is de strijd tegen de zonde in ons. Die strijd wordt ons voorgesteld in Romeinen 7. Het is de strijd van de wedergeboren mens om in eigen kracht, de kracht van het vlees, de wet van God te volbrengen. Die strijd verliest de wedergeboren mens altijd. Van die strijd wordt hij pas bevrijd als hij ziet op het volbrachte werk van de Heer Jezus.

Het boek Numeri beschrijft de wandel en de dienst van het volk van God tijdens de reis door de woestijn. In Exodus lezen we over het ontstaan van het volk dat hier door de woestijn trekt. In dat boek hebben we ook een stukje woestijnreis. Dat wordt beschreven in Exodus 15-18. Daar is alles nog onder de genade. Na de wetgeving bij de berg Sinaï verandert de verhouding van God tot het volk. Daarover lezen we in Exodus 19-20. In Numeri zien we hoe God direct straft als het volk overtreedt en faalt, omdat nu de wet de grondslag is van Gods handelen met hen. De vijand is in dit boek dan ook niet zozeer de persoonlijke vijand, maar meer de invloeden die bijvoorbeeld murmureren en opstand teweegbrengen. Het kwaad dringt niet binnen, maar breekt uit naar buiten.

De reis door de woestijn is een geschiedenis van falen. In plaats van een snelle opmars naar Kanaän in de “elf dagen [reizen]” die daarvoor nodig zijn (Dt 1:2), doen ze er veertig jaar over. Dit boek geeft ons de les van de beproeving van de gelovige, waarin zijn falen duidelijk wordt en waarin ook duidelijk wordt hoezeer hij afhankelijk is van de genade van God. De genade van God faalt niet.

God blijft de God van de genade. Hij laat dat zien in de tabernakel, waarin de weg naar Hem wordt uitgetekend. In Leviticus staan de priesters en hun dienst op de voorgrond. De naam Leviticus, die aan Levi en zijn dienst doet denken, doet dan ook geen recht aan het boek. Numeri is het boek van de getallen, vandaar de naam. In Numeri staat de Levietendienst op de voorgrond.

De woestijnreis is geen onderdeel van Gods raadsbesluiten, maar is een voorbeeld van Zijn wegen met ons. Het laat de geestelijke reis van de gelovige door de wereld – de woestijn – zien waar het vlees wordt beproefd. Alles wat het volk overkomt in de woestijn, zijn lessen voor ons, want het is gebeurd “tot voorbeelden voor ons, opdat wij geen begeerte in [het] kwade zouden hebben, zoals zij er begeerte in hadden” (1Ko 10:6; 1Ko 10:11). Daar leert het volk zichzelf kennen en daar leert het God kennen (Dt 8:2). We zullen God niet alleen danken voor de verlossing uit Egypte, maar ook voor Zijn verdraagzaamheid van ons in de woestijn, voor al Zijn liefde en zorg, Zijn opvoeding. Dat leren we in de woestijn van het leven.

Het boek Numeri is geen ‘snelle hap’ lectuur. Het is niet voor mensen die onwillig zijn om tijd en energie te besteden aan de studie van Gods Woord. Wie echter bereid is zich te verdiepen in dit boek, zal er veel van de Heer Jezus in vinden en rijke lessen voor zijn geloofsleven in ontdekken.

Tot slot een indeling van het boek:
1. De legering van het volk en de voorbereidingen voor de reis (Numeri 1-10:10).
a. De orde (Numeri 1-2).
b. De Levieten afgezonderd (Numeri 3-4).
c. Wat te doen bij ontrouw (Numeri 5).
d. Trouw van de enkeling bij algemene ontrouw (Numeri 6)
e. De hulpmiddelen bij de reis (Numeri 7-10:11).
2. De reis (Numeri 10:11-21:20)
3. Het volk in de vlakten van Moab (Numeri 21:21-34:13)

 
adsfree-icon
Ads FreeProfile